PROMOSI Fund Baru CIGEF Sampai 10 Oktober 2017 SAHAJA!!! Jangan Terlepas..buka CEPAT!!!

Anda mencari-cari di mana nak labur Unit Trust ? Saya akan berkongsi dengan anda cara TERBAIK untuk melabur dengan efektif dan strategi BERKESAN. Bukan ayat manis tapi saya akan kongsikan TEKNIK PELABURAN UNIT TRUST SEBENAR jika anda berminat melabur pada jangka masa panjang dengan saya!

CIMB Islamic Global Equity Fund

CIMB Islamic Global Equity Fund

CIMB Islamic Global Equity Fund
CIMB Islamic Global Equity Fund

Berita baik dan pada tempoh terhad. Sila beri perhatian jika anda pelabur yang tegar dan bijak. Ketika ini, dana ini baru sahaja dilancarkan pada 19 September 2017.

Apa beza dana CIMB Islamic Global Equity Fund ini berbanding dana lain yang juga ada dilancarkan pada tahun 2017 ni?

Baik, pada tempoh sangat terhad daripada 19 September 2017 hingga 10 Oktober 2017 ini, anda boleh melabur Unit Trust ini pada harga yang tak masuk akal pada pendapat saya iaitu RM0.25 seunit! Whattttt....giler ini memang sangat sangat rendah jika dilihatkan pada struktur dana ini. Saya akan kupas dengan lebih lanjut mengenai potensi dana ini.

Apa ada dalam promosi CIMB Islamic Global Equity Fund ini?

Harga Tawaran Permulaan    = RM0.25
Tempoh Tawaran Permulaan = 21 hari sahaja! 

1- Tempoh dari 19 September hingga 10 Oktober 2017 sahaja untuk mendapat harga belian RM0.25. Nilai NAV ini sangat rendah jika anda dah banyak pengalaman dalam pelaburan Unit Trust.
2- Sales charge yang rendah iaitu 5% (pada masa hadapan mungkin akan kembali kepada 6.5% seperti yang dinyatakan dalam CIMB Islamic Global Equity Fund Product Highlight Sheet. Ini adalah waktu untuk maksimumkan keuntungan!

Kelebihan Dana CIMB Islamic Global Equity Fund ini:

1-  Dana ini sangat sesuai untuk mereka yang bercadang untuk melabur dalam jangka masa 5 tahun dan ke atas. Di dalam CIMB Islamic Global Equity Fund Product Highlight Sheet ada menyatakan recommended time frame untuk pelaburan dana ini adalah 5 tahun.
2- Harga pengenalan yang sangat murah RM0.25 tetapi dana ini berada dalam kategori yang berpotensi akan naik tinggi. Harga permulaan adalah harga terendah. Ada lock sekarang untuk maksimumkan capital gain. Saya dah kaji, sekarang anda pula study untuk confirmkan.
3- Sales charge yang murah 5%. Ketika ini nilai charge sebenar adalah 6.5% di mana ia adalah caj biasa untuk dana dana yang memberi dividen dan capital gain yang baik. Kalau sales charge murah sangat, biasanya dividen tiada dan capital gain yang sukar.
4-pelaburan minimum RM500. Selalunya minimum RM1000
5- Minimum top up CIMB Islamic Global Equity Fund ini adalah RM100. Selalunya minimum top up RM200. Murah kan?
6-  Dana CIMB Islamic Global Equity Fund ini adalah islamik dan patuh shariah ya.
   
 Harga NAV serendah RM0.25 nak jatuh mana lagi kan? Kalau naik sikit pun dah sure untung kan?


Jom Tengok Potensi CIMB Islamic Global Equity Fund:

1- 70% ke 98% dana ini akan dilaburkan dalam Ekuiti patuh syariah secara global.
2- Sehingga 28% dilaburkan ke dalam sukuk, money market dan deposit islamik.
3- Sekurang kurangnya 2% ke dalam aset mudah cair yang patuh shariah.
4- Syarikat yang dilaburkan adalah syarikat yang power power belaka. Anda tahu syarikat ini sentiasa untung every year. Ekonomi dunia juga banyak dipengaruhi oleh pelaburan syarikat syarikat gergasi ini di seluruh dunia termasuk Malaysia.


Syarikat yang dilaburkan oleh dana CIMB Islamic Global Equity Fund
Syarikat yang dilaburkan oleh dana CIMB Islamic Global Equity Fund
 Untuk maklumat tentang prestasi setiap syarikat terlibat, saya listkan link supaya anda lebih CONFIDENT:

Alphabet Inc (world's second-largest internet company by revenue)
Amazon.com (world's third-largest information technology company by revenue)
Apple Inc  (Product =  iPhone, iPad, iPhone 7, iPod, Macintosh, Apple Watch )
Facebook Inc  (Facebook is worth over $400 billion. Largest Social Network Platform)
Microsoft Corporation (world's sixth-largest information technology company by revenue)

Bayer (world's 10th-largest chemical producer by chemical sales (Revenue 46.77 billion EUR 2016)
BNP Paribas (world's sixth-largest financial services company by revenue $126.2 B)
E.ON (European holding company based in Essen, North Rhine-Westphalia, Germany. It runs one of the world's largest investor-owned electric utility service providers)
Nokia (Finnish multinational communications, information technology and consumer electronics company)
BASF (BASF is the world's largest chemical producer by chemical sales (Revenue 57.55 billion EUR 2016)

Sumitomo Mitsui Financial Group (second largest bank in Japan)
Itochu ( Itochu is the second-largest Japanese sogo shosha after Mitsubishi Corporation)
Tokyo Century (Tokyo Century Corporation provides leasing, installment sales, financing, and other financial services for IT-related equipment, industrial equipment)
Orix Corporation (Major financial services group in Japan)
Nexon (Nexon Co., Ltd. is a South Korean global leader in online games for PC and mobile. It services over 100 titles in over 190 countries)


Bila anda details tentang company mana yang Fund CIGEF ni laburkan, anda dah boleh agak pencapaian di masa hadapan. Tapi yang paling penting islamic dan berpotensi. Terbaikkk

Contoh kiraan kasar Keuntungan CIGEF:

Permulaan RM50,000.00

Tolak 5% Yuran Permohonan = RM47500

Unit Diperolehi = 47500/0.25 = 190,000 unit

Katakan naik RM0.35
Keuntungan semasa = 190,000 unit X RM0.35 = RM66500
Untung bersih = RM66500 - RM47500 = RM19,000
Peratus untung = (19000/47500) X 100% = 40%

Katakan naik RM0.55 (lepas 5 tahun)
Keuntungan semasa = 190,000 unit X RM0.55 = RM104500
Untung bersih = RM104500 - RM47500 = RM57,000
Peratus untung = (57000/47500) X 100% = 120%

Hmm macam best...kita doakan naik ye...



 Prospectus CIMB Islamic Global Equity Fund                      <KLIK SINI>
 CIMB Islamic Global Equity Fund Product Highlight Sheet <KLIK SINI>
 CIMB Islamic Global Equity Fund Leaflet                             <KLIK SINI>

Berminat melabur SEGERA? Anda SERIUS dalam pelaburan Unit Trust?


Whatsapp SEGERA FairuzRamli
klik link whatsapp = http://fairuzramli.wasap.my




Read More »

Cara Top Up Unit Trust CWA Secara Online Transfer

Cara Top Up Unit Trust CWA Secara Online Transfer

Cara Top Up Unit Trust Secara Online Transfer
Cara Top Up Unit Trust Secara Online Transfer


Berita baik kepada semua pelabur Unit Trust CWA yang aktif. Mulai 7 Disember 2016, anda boleh transfer direct ke akaun Unit Trust anda tanpa buat cek atau bank draf. Senang kan?

Apa syarat untuk membolehkan anda transfer direct ke akaun Unit Trust anda?


1- Anda dah ada nombor akaun UT dan tahu untuk jadikan nombor akaun UT kepada Virtual Account Number.

2- Ada duit dalam akaun anda hehe

Nama kaedah caruman secara online transfer ini adalah CIMB Bank Virtual Account Number. Anda perlu menambah sedikit nombor kepada nombor akaun unit trust anda untuk dimasukkan semasa proses Interbank Transfer yang anda buat.


Nombor Akaun Unit Trust CWA Anda
(ada 2 jenis = 4 digit dan 6 digit)
Virtual Account Number
(Total adalah 14 digit)
Contoh 4 digit:

1234
Virtual Account Number akan jadi:

98930000001234
Contoh 6 digit:

123456
Virtual Account Number akan jadi:

98930000123456 
* kurangkan nombor 0 dan maintain 14 digit

Senang je kan. Tambah nombor kat belakang sahaja bergantung berapa digit nombor akaun unit trust anda (kalau tak tau sila check penyata UT anda). Nombor depan 9893 tu maintain ye.....

Jika anda gunakan intrabank transfer (Cimbclicks):


Sila Login cimbclicks anda dan pilih "Within CIMB Bank"

Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks

Masukkan maklumat berikut

Cara Top Up Unit Trust CWA melalui Cimbclicks
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks

Sila semak maklumat yang telah dimasukkan. Pastikan keluar nama = CIMB-Principal Asset Management Berhad

Cara Top Up Unit Trust CWA www.cimbclicks.com.my
Cara Top Up Unit Trust CWA Guna Cimbclicks




Jika anda gunakan interbank GIRO transfer (From Other bank: Online Transfer):

Login maybank2u dan pilih "New Interbank Fund Transfer"

Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u

Pilih CIMB BANK BERHAD



Cara Top Up Unit Trust CWA melalui maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u


Masukkan Maklumat Details


Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u


Semak Semua Maklumat, Pastikan Betul Ye


Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u
Cara Top Up Unit Trust CWA guna maybank2u




Langkah Berikutnya?


1 - Sila save Receipt Online Transfer ini (biasa dalam format PDF) dan emel kepada mfairuzramli [@] yahoo [dot] com

2 - Saya akan bantu anda TIMING pelaburan (existing UT) anda. Samada anda adalah client saya atau tidak, tiada masalah. Pelaburan anda, akaun anda, hak anda.

3- Anda juga boleh melakukan balancing portfolio melalui saya. Kita boleh berbincang details tentang fund pilihan yang ada dan anda cuma transfer dan emelkan saya resit.


Selamat Berjaya....sebarang pertanyaan boleh Klik link Whatsapp wasap.fairuzramli.my









Read More »

Kelebihan Menjadi Ejen Unit Trust

Kelebihan Menjadi Ejen Unit Trust

Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA
Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA


Ramai yang whatsapp saya dan bertanya tentang selok belok sebelum nak apply jadi Ejen Unit Trust. Jadi hari ni saya nak share kepada semua yang berminat dan sedang mencari maklumat tentang ejen unit trust atau ejen unit amanah.

Sebelum cerita yang manis manis (not my style), saya ceritakan dulu kenapa ramai yang gagal bila menceburi bidang ejen unit trust:

1- Tiada pedoman, lepas lulus exam tak tau nak start macam mana, bagaimana, kenapa dan bila dan apa bla...bla...bla...
= Ramai yang lepas lulus (atas kertas layak dah tu), tapi expired macam tu je lesen. Ini kerana tiada bimbingan leader dan pembinaan dalam kerjaya yang berterusan.

2- Sales suam suam kuku, lepas setahun dua akhirnya tak memenuhi requirement dan lesen kena terminate.
= Ya, ini masalah utama ejen unit trust. Akhirnya terjerumus menjadi ejen yang annoying di mana sering attack orang sekeliling (anda biasa jumpa orang macam ni kan hehehe).

3- Tiada pengalaman dan tiada databasa client.
= Ini faktor utama fresh graduate selalu gagal bila join ejen unit trust (bukan semua ya). Ini kerana kejayaan seseorang yang buat sales (terutamanya ejen unit trust) adalah contact dan prospect. Anda tak kenal orang, jadi agak sukar (bukan tak boleh tapi lebih sukar) untuk membuat sales yang besar. Sangat sangat penting untuk anda ada database atau kenalan yang boleh menjadi prospect. Di sinilah datangnya kelebihan jurujual atau pekerja berpengalaman yang berurusan dengan ramai orang (ada contact dan database client sendiri), contohnya Ejen Penapis Air (contoh sahaja ye, boleh jadi juga bankers, ejen insurans, ejen MLM, ejen hartanah dan lain lain). Oleh kerana telah banyak client yang telah diuruskan pemasangan, kadang kadang seorang ejen penapis air akan dapati selepas jualan pertama, agak sukar untuk mendapatkan jualan yang kedua untuk pelanggan yang sama. Tapi jika seorang ejen penapis air ini tahu tentang kelayakan kewangan seseorang client tersebut, ejen penapis air boleh offer jika pelanggan berminat untuk melabur dalam unit amanah (dengan syarat jadi ejen unit trust juga lah).

Di sini anda kena faham 3 isu di atas sebelum benar benar nak jadi seorang ejen unit trust.

Baik, jika anda betul betul serius dan faham 3 isu di atas, saya ceritakan pula kelebihan dan kenapa sebenarnya orang berminat nak jadi ejen unit trust.

1- Pilihan Sepenuh Masa atau Separuh Masa
= Ya, tahukah anda ramai ejen unit trust separuh masa yang sangat berjaya dan income melebihi mereka yang sepenuh masa (bukan semua ya). Ini bermakna, bukan status part time atau full time yang penting, tetapi komitmen anda membuat sales sahaja yang penting.

2- Tidak Perlu Berhenti Kerja Sekarang untuk Jadi Ejen Unit Trust
= Majoriti Ejen Unit Trust yang Berjaya adalah Pekerja Oil and Gas, Ejen Insurans, Ejen Penapis Air, Ejen Hartanah, Bankers. Oleh kerana contact mereka ramai, mereka boleh membuat lebih banyak sales dan contact mereka lebih percayakan mereka kerana pernah berurusan sebelum ini. Bayangkan jika seorang Dato membeli hartanah RM1 Juta dengan ejen hartanah dan diuruskan dengan baik dan puas hati, adakah sukar untuk ejen hartanah tersebut mendapatkan kepercayaan untuk caruman unit trust? Sudah tentu lebih senang kerana hubungan kepercayaan yang telah sedia terbina kan?

3- Kebebasan Masa
= Anda tidak tertakluk kepada waktu kerja yang ketat. Masa yang anda perlu commit hanyalah appointment anda dengan client. Masa tersebut anda yang set sendiri dan tentukan. Mudah kan? Ada ejen yang saya kenal hanya bekerja sabtu dan ahad (malam sahaja) untuk appointment dengan client. Isnin hingga Jumaat adalah lapang selapangnya hehe. Best betul tak?

4- Kebebasan Kewangan dan Pelbagai Sumber Pendapatan
= Jika anda jumlah client tetap, anda akan dapati income anda akan stabil setiap bulan. Kadang kadang melebihi income gaji sedia ada anda. Benar kebebasan kewangan ini bukan berlaku sekelip mata tapi dengan sedikit demi sedikit anda akan membina portfolio client yang tetap dan menyumbang kepada peningkatan income anda. Ini jelas kerana pendapatan anda bukan sahaja datang daripada sumber dari client Unit Trust tetapi juga dari sumber client Asb Loan, Private Retirement Scheme (PRS), Insurans Takaful, Pelan Wasiat Hibah dan Lain lain pelan kewangan. Setiap prospect client anda boleh ambil pelbagai servis kewangan dengan anda (cross sell/ up sell/ down sell). Bayangkan dengan kepelbagaian sumber income ini, pastinya income anda lebih besar berbanding ejen unit trust tradisional.


3 Tips saya untuk mereka yang berminat nak jadi ejen unit trust:
1- Pastikan anda boleh buat sales (database client, prospect dan pengalaman kerja sangat membantu)
2- Pastikan anda seorang yang fleksibel dan serius menjaga pelanggan. Pelanggan adalah sumber income jadi penting untuk anda serius dalam bidang unit trust.
3- Tidak bergantung kepada nama syarikat, nama agensi yang gah kerana semua ini tidak seratus peratus membantu kerja anda dalam unit trust (jika anda ada pengalaman kerja dalam sales anda akan faham maksud saya). Syarikat hanya sediakan produk, akhirnya anda yang perlu bijak buat sales. Anda perlu belajar cara buat sales kendiri berbanding terlalu mengharapkan latihan dan tunjuk ajar daripada leader (orang manja dalam bidang sales selalu tak berjaya hehehe). Sila jadi independent dan berdikari. Ada ejen unit trust yang telah join agensi no.1 di Malaysia namun lepas setahun kena terminate lesen. Kenapa? Agensi yang no.1 tapi ejen tersebut no. last hehehe. Sila fahami maksud saya dengan jelas. Anda buat sales bukan agensi anda. Anda berjaya buat income buat agensi buat income untuk anda.

Jika anda berminat untuk jadi ejen unit trust berdikari, multiple income source, secara part time atau full time, fleksibel, boleh berdikari dan serius buat income tambahan, sila <KLIK SINI>





Read More »

Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA

Cara Jadi Ejen Unit Trust CWA

Sebelum saya ceritakan cara nak jadi ejen unit trust CWA. Saya perlu ingatkan sekali lagi bahawa tiada jalan mudah untuk berjaya dalam bidang sales. Jika anda tidak mampu buat sales disebabkan sibuk dengan urusan kerja sedia ada, urusan keluarga dan hal hal lain, maka anda pastinya tidak akan berjaya dengan ejen unit trust. Bukan semua orang boleh mudah buat sales. Kemahiran komunikasi dan kemahiran teknikal produk sangat penting untuk berjaya.

Register Unit Trust Consultant CWA
Register Unit Trust Consultant CWA

Apa anda dapat kalau jadi ejen unit trust CWA?

1- Buat sales atas client anda sedia ada (database client dan prospect)
2- Income tambahan dari pelbagai sumber cross sale, up sell, down sell (unit trust, private retirement scheme, unit trust korporat, prs corporate, takaful peribadi, takaful korporat, asb loan, wasiat dan hibah).
3- Tiada risiko dibuang kerja. Requirement untuk hidupkan lesen adalah mudah jika anda buat sales. 
4- Tiada bos, malahan andalah bos
5- Bonus, anugerah, pengiktirafan dan hadiah melacong luar negara percuma.

Anggaran Kasar Pendapatan sebagai Ejen Unit Trust CWA:


1- Komisyen Unit Trust Sebulan RM1000
2- Komsiyen Private Retirement Scheme RM500
3- Komisyen Asb Loan RM3000
4- Komisyen Takaful RM1000
5- Komisyen Wasiat dan Hibah RM1000
Total RM5500 sebagai permulaan adalah normal

Apa syarat untuk join Unit Trust CWA (bersama kami) untuk mereka yang SERIUS sahaja:


1- Pengalaman Kerja sebagai Ejen atau Leader (Bankers, Ejen insurans, Ejen Hartanah, Ejen Penapis Air, Ejen Kad Kredit, Ejen MLM, Jurujual Kereta, Ejen Direct Marketing, Ejen Tele Marketing)
2- Fleksibel dan sentiasa cari jalan buat sales dari pelbagai platform termasuk online marketing.
3- Boleh di ajar, dilatih dan sentiasa dahagakan ilmu. Kami latih mereka yang berdikari untuk buat sale dan pergi lebih jauh. Kami ajar anda berhadapan dengan client high networth dan corporate presentation. Kami turun padang bersama anda untuk setiap corporate presentation sehingga anda boleh buat sendiri. Latihan kami di padang sebenar bukan bilik kuliah (no more traditional dan inefficient method).

Keperluan Register UTC:

1- Salinan IC depan belakang
2- Gambar Saiz Passport 4 pcs
3- Sijil SPM minimum credit BM dan Matematik / Diploma, Ijazah, Master, PhD
4- Yuran Exam RM265 kini hanya 180.20 (termasuk GST). Kami sediakan tutorial untuk exam supaya anda lulus. Pastikan anda lulus ye. Inilan yuran masa depan anda :)

Sila Pilih Lokasi Sesi Business Opportunities Program (BOP):

1- Pejabat CWA Bangi Gateway - 23 September 2017 10am
2- Pejabat CWA Bangi Gateway - 21 Oktober 2017 10am
3- Pejabat CWA Bangi Gateway - 25 November 2017 10am
4- Pejabat CWA Bangi Gateway - 16 Disember 2017 10am
5- Pejabat CWA Kuantan - September 2017 / Oktober 2017 / November 2017 / Disember 2017

Sila Whatsapp info anda kepada FairuzRamli 0134555888 atau link whatsapp <SINI>

1- Nama Penuh
2- Tarikh Lahir
3- Pekerjaan Sekarang/Pengalaman Kerja
4- Lokasi Anda Sekarang
4- Pilihan Lokasi BOP = Pilihan 1 hingga 5

Contoh;
Mohd Ali bin Abu
11 Ogos 1990
Petaling Jaya, Selangor
Ejen Insurans Great Eastern 5 Tahun, Jurujual Kereta Proton 3 tahun
Pilihan 5 November 2017


Sila Whatsapp info anda kepada FairuzRamli 0134555888 atau link whatsapp <SINI


Bertindak SEGERA untuk MENGUBAH income ANDA






Read More »

Benarkah Keburukan Melabur Unit Trust Guna KWSP

Benarkah Keburukan Melabur Unit Trust Guna KWSP

Keburukan melabur unit trust guna kwsp
Ramai yang bertanya kepada saya tentang isu ini. Ada yang kata baik ada yang kata buruk. Sememangnya pelaburan unit trust menggunakan kwsp ini bukan semua orang boleh buat. Ini adalah kerana, kwsp telah menetapkan kadar simpanan asas di dalam akaun1 kwsp di mana hanya mereka pada umur tertentu dan memiliki jumlah simpanan melebihi kadar simpanan asas sahaja yang dibenarkan untuk melabur di dalam Unit Trust. Senang kata, kalau jumlah dalam akaun1 tidak mencukupi, maka anda digalakkan terus mencarum untuk simpanan hari pencen anda.

Bagi mereka yang layak pula, anda dibenarkan untuk melabur dalam Unit Trust sebagai langkah untuk meningkatkan lagi jumlah simpanan anda untuk hari pencen nanti. Melabur dalam unit trust sememangnya menjadi pilihan ramai namun, ada beberapa perkara yang anda perlu faham sebelum membuat keputusan. Samada baik atau buruk, anda perlu kaji terlebih dahulu.

Baru baru ini, kita telah dikejutkan di dalam akhbar di mana, pulangan unit trust tidak melebihi dividen pihak kwsp sekalipun! Ya, ini sangat mengejutkan kepada mereka yang tersalah memilih unit trust melalui pelaburan kwsp akaun1 mereka. Sangat penting untuk mengetahui berapakah dividen yang diberikan oleh dana yang anda pilih. Sebagai contoh, jika dividen dana kurang dari 5.5 sen seunit, anda perlu lebih pro aktif mencari dana yang lebih baik. Mana nak tau dividen berapa? Senang je. Sila google Fund Fact Sheet nama dana anda pilih. Confirm anda dapat tahu tentang dividen dana tersebut.

Jika anda ada pilih dana yang kurang perform, anda boleh bila bila masa untuk redeem/cancel dan duit tersebut akan kembali ke dalam akaun1 kwsp anda dalam tempoh 2 minggu. Kemudian anda boleh pilih dana Unit Trust lain yang jauh lebih menguntungkan dan stabil.

Baik mari lihat tentang pandangan ramai isu keburukan Unit Trust KWSP.

1) Enti Fee Mahal

= Ya, biasa dikenakan 3% dikenakan untuk setiap pengeluaran EPF MIS. Jumlah ini sebenarnya jauh lebih rendah berbanding pelaburan menggunakan cash atau tunai. Pelaburan tunai, anda dikenakan dalam lingkungan 5%  hingga 6.5% bergantung dana. Ini bermaksud anda melabur 40% hingga 50% jauh lebih murah jika melabur jika menggunakan pengeluaran EPF MIS.

3% ini dikenakan hanya sekali setiap pengeluaran dan bukan tahunan. Hanya sekali untuk tempoh pelaburan dan jika anda tidak tambah pelaburan selama 30 tahun, ia seolah bernilai hanya 0.1% tahunan. Kecil betul kan?

2) Caj 3% untuk Setiap Pengeluaran Adalah Terlalu Tinggi

= Ini adalah salah faham yang biasa. Cuma perhatikan betul betul. Samada anda dicaj setahun sekali atau lump sum. Ia adalah sama sahaja! Tiada perbezaan:

Contoh anda melabur RM10,000.00 anda dikenakan caj 3% =
3% X RM10000 =RM300

Jika anda melabur RM1000.00 setiap tahun, selama 10 tahun =
3% X RM1000 X 10 tahun = RM300

Nampak tak? sama je kan

3) Tak Berbaloi Kalau Melabur hanya beza 1% dan 2% dari dividen KWSP

= Ini adalah salah faham terbesar kerana anda terlupa konsep Compounding. Kita bukannya melabur setahun, dan kutip hasil. Kita akan biarkan dana re invest dalam unit trust kan? Kesannya akan berlaku compounding effect. 

Nampak tak apa anda terlepas pandang. Sudah tentu, nilai dana anda akan berlipat kali ganda dan bukannya atas nilai beza 1% atau 2% tersebut.


Kesimpulannya, anda perlu kaji kenapa dana unit trust kwsp anda boleh mengembang secara maksimum. Sudah tentu anda akan sangat mementingkan faktor dividen. Nasihat saya, study kadar dividen dana anda sebelum anda mula melabur dalam unit trust kwsp. Semoga berjaya.



Berminat melabur?

Whatsapp SEGERA FairuzRamli 01345558888








Read More »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Prestasi Saham KLSE = Prestasi Saham Unit Trust

KLSE Market Summary

Charting

Copyright © Unit Trust Malaysia Teknik Terbaik Designed by azhafizah.com